Persoonlijk leiderschap

Aan het begin van deze periode kreeg ik te horen nog maar 2 week te kunnen werken bij mijn huidige werkgever namelijk Berghege. Dit viel zwaar op mijn dak. Ik had een heel flexibel contract waarin stond dat ik per week 8 uur werkte. De dagen en uren dat ik kwam maakte niet uit zolang ik het van tevoren maar aan gaf bij mijn baas. Ik had het enorm naar mijn zin en het werk gaf me een voldaan gevoel. Ik had een contract lopen via een uitzendbureau omdat ik als student geen vast contract kreeg bij Berghege. Toen ik het te horen kreeg melden ik direct dat ik het zeer spijtig vond als ik weg zou moeten en vroeg het hoofd van personeelszaken of er geen andere mogelijkheden waren. Hij zei dat hij het ging uitzoeken maar dat hij eigenlijk geen andere opties had.

Normaal gesproken zou ik het hierbij hebben gelaten en het hoofd van de personeelszaken het uit laten zoeken, maar ik had die week de les gehad over de Covey trap. Een van de dingen die hierbij hoorden was wees proactief en neem actie. Ik was geneigd het naar de buitenste cirkel te drukken (de cirkel waar ik geen invloed op heb). In tegenstelling ondernam ik dit keer zelf actie.

Ik belde diezelfde middag mijn uitzendbureau om een afspraak te maken. Ze hadden die avond nog tijd dus ik ging direct uit het werk daarnaartoe. Ik legde de situatie uit en vroeg of er mogelijkheden waren zodat ik door kon blijven werken. Ze kwamen met een laatste optie om nog tot en met de vakantie een contract aan te bieden, maar daarna moest ik dan minsten 2 jaar weg bij Berghege. Dit accepteerde ik.

Met de verkregen informatie ben ik de maandag erop naar het hoofd personeelszaken gegaan. Ik melden hem de optie en hij zou het er met zijn personeel over hebben. Diezelfde middag belden hij mij om te melden dat het contract is goedgekeurd en ik tot september bij Berghege kan blijven werken.

Door mijn proactieve houding en door zelf het probleem aan te gaan heb ik het proces versneld en gezorgd voor een goede uitkomst. Ik ben enorm tevreden met het resultaat en ga kijken of ik na de vakantie werk kan vinden dat beter aansluit op mijn opleiding. Tot die tijd geniet ik van het werk bij Berghege

 

Situatie 2

De tweede situatie die ik aan wil halen is op school bij het vak Project. Uit mijn ervaring is dit vaak een vak dat tot het laatst overblijft. Ondanks dat we weten dat de laatste weken van de periode’s het zwaarst zijn stellen we het toch uit en wordt de druk alleen maar hoger. Deze periode wilde ik het anders aanpakken.

Ik nam een proactieve houding aan en nam de taak op me te zorgen dat we niet nogmaals tot het laatste moment wachten om het vak af te krijgen. Zodra duidelijk was wat er gedaan moest worden verdeelde ik de taken binnen mijn groep. Dit deed ik met stap 2 van de Covey in mijn gedachten namelijk Begin with the end in mind.  Ook maakte ik gebruik van stap 4 Think win-win. Ik keek naar de sterktes van elk persoon. Aan de hand hiervan verdeelde ik de taken die moesten worden vervuld. De persoon die goed was met Photoshop gaf ik taken om hier gebruik van te maken. Mensen die taalkundig sterk waren mochten de verslagen typen.

Ik nam zelf de taak op me een aantal experimenten uit te voeren en te rapporteren. Tijdens mijn proces maakte ik gebruik van stap 3 Put first things first. Vaak betrap ik me er op de lastige dingen uit te stellen tot het eind. Dit ging ik deze periode tegen door mezelf te dwingen elke week 1 experiment minimaal af te ronden. Dit was gelukt en ik was voor week 6 klaar met al mijn taken.

Ik ben zeer tevreden over het resultaat. Het punt is er nog niet, maar mijn taak namelijk zorgen dat alles op tijd af is en voorkomen dat de laatste weken nog drukker worden was voldaan.

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een antwoord